Maku_logo  
  bio Photos audio contact      
 
Bio (English) Bio (Finnish) Bio (German)  

Baritoni Markus Nieminen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta opettajanaan Sauli Tiilikainen. Nieminen on täydentänyt opintojaan Wienin musiikkikorkeakoulussa prof. Gerhard Kahryn oppilaana sekä Tom Krausen, Thomas Hampsonin ja Rudolf Bautzin mestarikursseilla.

Vuodesta 2005 Nieminen on esiintynyt freelancerina laulaen Suomen kansallisoopperassa teoksissa kuten: Madama Butterfly (Sharpless), Patarouva (Jeletski), Figaron häät (Kreivi), Taikahuilu (Papageno), Cosi fan tutte (Guglielmo), Robin Hood (nimirooli), Tuhkimo (Dandini).

Hän on laulanut vierailevana solistina myös Hampurin ja Dresdenin valtionoopperoissa, Wienin Volksoperissa sekä Baselin, Gentin, Antwerpenin ja St.Gallenin oopperataloissa.

Markus Nieminen oli kiinnitettynä Wienin Valtionoopperan solistikuntaan 2001-2005. Siellä hänen roolejaan olivat mm: Belcore (Lemmenjuoma), Schaunard (La Boheme), Sprecher (Taikahuilu), Jonny (Jonny spielt auf), Ping (Turandot), Melot (Tristan und Isolde).

Nieminen on esiintynyt lukuisten orkesterien solistina ja laulanut mm. seuraavien kapellimestarien johdolla: Gerd Albrecht, Fabio Luisi, Marcello Viotti, Semjon Byshkow, Simone Young, Seiji Ozawa ja Christian Thielemann.

Baritoni on oopperan lisäksi kotonaan myös liedin ja orkesterimusiikin parissa. Hän esiintyy aktiivisesti liedlaulajana pianisti Ilmari Räikkösen kanssa. Niemisen ohjelmistossa ovat paitsi suuret kirkkomusiikkiteokset myös mm. Mahlerin laulusarjat sekä Zemliskyn Lyyrinen sinfonia.
Levytettyjä rooleja: Santeri Rissonen (Rautavaara, Auringon talo, Ondine 2003/Franck) Melot (Wagner, Tristan und Isolde, Deutsche Grammophon 2003/Thielemann)

Niemisen kilpailumenestyksestä mainittakoon ensipalkinnot: 1999 Pentti Koskimies -liedkilpailu, 2000 Vox Unica, 2001 Tampere Opera Grand prix, 2006 Lappeenrannan laulukilpailu. Baritoni Markus Nieminen palkittiin Martti Talvela -stipendillä 2000 ja Wienin Valtionooppera myönsi hänelle arvostetun Eberhard Wächter -laulajamitalin 2002.